Impulsem Lleida condemna que s’hagi enganyat als municipis més petits. “S’ha jugat amb nosaltres. Som les administracions amb menys recursos, les més necessitades i les més oblidades, hem fet un sobre esforç dedicant recursos propis per preparar aquests projectes, i ara veiem que només unes setmanes després d’obrir els ajuts, el ministeri ens va enganyar”, afirmen Antoni Villas i Manel Solé.
“S’abandona els nostres municipis i la nostra gent… ens impedeix liderar i avançar en la lluita contra la crisi climàtica”. “Proposem un front unitari institucional per revertir la decisió”, afirma Manel Solé, secretari general d’Impulsem.
“Es continua condemnant als municipis -més petits- a seguir dependents, residuals i a esperar almoines futures. Exigim una ampliació dels ajuts DUS5000 per no sentenciar els municipis en despoblament”, “Denunciem una doble discriminació -catalana i lleidatana i pirinenca- en la denegació d’aquests ajuts”, Antoni Villas, president d’Impulsem.
El Ministeri per a la Transició Energètica va obrir el novembre de l’any passat, una convocatòria per ajudar als municipis amb una població inferior a 5.000 habitants -la gran majoria de la realitat de les nostres comarques- per activar inversions que permetin estalvi energètic i projectes basats en energies verdes.
El ministeri ràpidament s’adonà que la demanda per part dels ajuntaments els sobrepassava i va haver d’ampliar en dos ocasions els recursos destinats. Tot això ahir es van conèixer les resolucions d’aquests ajuts i més de 100 pobles de les nostres comarques han quedat exclosos d’aquests ajuts.
Els ajuntaments de les nostres comarques es van abocar per sol·licitar aquests ajuts. Hi veien -i ho continuen veient ara- una gran oportunitat per fer un salt qualitatiu en la lluita contra la crisi climàtica, així com també adaptar a les noves necessitats i reptes que suposa la crisi de preus energètica que està afectant a persones, famílies, empreses i institucions.
A més, suposava uns estalvis essencials per als pocs recursos municipals dels que disposen avui els nostres municipis, i una baixada de la despesa energètica molt important -per poder aprofitar aquest estalvi per dedicar a altres necessitats socials, econòmiques i municipals.
Els ajuntaments de les nostres comarques van contactar amb diferents consultores energètiques per ajudar-los en la preparació i el disseny de projectes -que serien objecte dels ajuts. Tots ells van destinar recursos municipals importants per completar aquests projectes. Ho vèiem com una esperança.
La resolució d’aquests ajuts ha representat una nova gerra d’aigua freda. Un altre cop paguem els mobles trencats, continuem oblidats i en situació d’abandó.
Fins i tot, s’ha exclòs sol·licituds d’ajuntaments lleidatans fetes només unes poques setmanes d’haver-se obert el termini de presentació d’ajuts.
Hi ha un sentiment de cabreig i decepció molt important entre els equips municipals afectats.
Donada la transcendència d’aquesta decisió, Impulsem Lleida ha començat els contactes amb institucions, sector, socials i polítiques per superar la queixa, passar a l’acció i revertir aquest nou abandonament i que situa als nostres ajuntaments en una situació encara més precària.
Hi ha una clara discriminació catalana i lleidatana i pirinenca en l’exclusió dels projectes presentats. Catalunya encapçala en rànking d’ajuts sol·licitats, dels quals s’han denegat més de 330 projectes (adjuntem annex amb dades territorialitzades).
D’aquestes 1.078 sol·licituds, més d’un terç corresponent a les comarques de Lleida i el Pirineu. D’aquí el sentiment de càstig, engany i abandó permanent que viuen les nostres comarques.
Impulsem Lleida, reclama:
- l’activació d’una resposta i un front institucional unitària de país: social, econòmica i política;
- l’esmena dels pressupostos generals de l’estat per ampliar partides i donar resposta a tots aquests ajuts;
- i la presentació d’iniciatives a les cambres legislatives catalana, espanyola i europea.
Tot això amb l’objectiu d’aconseguir aquests recursos essencials per als municipis, i recuperar el temps perdut amb una nova sostenibilitat, estalvi energètic i lluita contra la crisi climàtica.
Hem començat ja a contactar amb diferents entitats, institucions i partits polítics per materialitzar aquest front comú.