Impulsem Lleida demana una rectificació perquè els municipis lleidatans exclosos, afectats per l’impacte del tancament de les dues centrals nuclears, puguin participar del Fons de Transició Nuclear de Catalunya

Arran de la notícia publicada avui en torn a que Lleida ha quedat exclosa de les noves subvencions del fons de transició nuclear de la Generalitat, destinades a afavorir el desenvolupament econòmic a l’entorn de les centrals d’Ascó i Vandellòs.

Els membres d’Impulsem Lleida que son alcaldes de les comarques de Les Garrigues i del Segrià s’han quedat sorpresos i indignats al ser coneixedors d’aquesta notícia i és per aquest motiu que des d’Impulsem Lleida demanem una rectificació o que es faci les modificacions tècniques oportunes a la Lleida, perquè els municipis lleidatans exclosos, afectats per l’impacte del tancament de les dues centrals nuclears, puguin participar del Fons de Transició Nuclear de Catalunya.

JUNTS i PSC, que van proposar una esmena conjunta a la propisició original del PSC que es va aprovar dijous al Ple del Parlament per limitar els beneficiaris als municipis “de menys de 12.000 habitants de les comarques de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona”. Es van deixar de tenir en compte l’afectació i la repercussió als pobles de les comarques de les Garrigues i Sud del Segrià.

El Fons de Transició Nuclear de Catalunya, té per objectiu  l’impacte del tancament de les dues centrals nuclears que actualment hi ha a Catalunya, Ascó i Vandellòs, programats, de moment, per 2029 i 2030. El fons està dotat amb 24 milions d’euros anuals, amb accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les cinc comarques catalanes afectades, el Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.

Però el Govern només tenia la voluntat d’invertir-hi el 20% dels recursos, d’aquest Fons de Transició Nuclear, «Per què només el 20% quan aquests municipis suporten el 100% de les conseqüències negatives de tenir les nuclears al costat, quin criteri els guia?» «Aquest 50% dels recursos és una demanda que prové del propi territori; és raonable, racional i justa».

El Ple va aprovar ampliar la dotació econòmica d’un 20% dels diners recaptats per l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient fins al 50%, fet que suposa incrementar el Fons dels 24 M€ fins als 60M€.

També es va modificar el radi de municipis beneficiaris. Passarà d’incloure aquells pobles a 20 km de distància de les centrals, a tenir també en compte els que se situïn a un màxim de 30 km.

Des d’Impulsem Lleida reclamavem un augment de detació economica i ampliació del radi d’afectació d’aquest Fons, ja que hi havia municipis de les Garrigues i Segrià, afectats per un radi inferior a 30km d’Asco, que havien de participar d’aquest Fons de Transició Nuclear: Almatret, Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Llardecans, Maials, Albagés, Alcanó, el Cogul, Granyena, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, els Torms, el Soleràs, Torrebesses, Aitona, La Granja d’Escarp i Seròs.

Des d’Impulsem Lleida, sempre hem defensat que:

  • “Treballem per donar respostes útils al present però perquè les noves generacions ho tinguin més fàcil vivint i desenvolupant els projectes vitals i de felicitat als seus municipis i comarques més dignes i amb més oportunitats.
  • Valorem i celebrem la feina feta per moviments que volen dignificar la ruralitat i el repoblament. La seva lluita, és també la nostra. Nosaltres fem el pas.
  • La política cal fer-la des d’on es viu; som els que coneixem millor la realitat i les necessitats del lloc on vivim. Cal una mirada diferent dels nostres pobles i cap als nostres pobles. Als nostres ajuntaments és essencial que hi hagi al capdavant persones amb una mirada d’estima i d’implicació per la comunitat més propera, el municipi. Encara que no siguem nombrosos a nivell de número d’habitants, no vol dir que no siguem mereixedors de tenir els mateixos serveis, drets i deures que qualsevol altre ciutadà, visquem on visquem.”

Un cop més, és demostra de la necessitat d’un partit territorial com Impulsem Lleida, que defensi allí on calgui els interessos dels municipis i comarques lleidatanes, perquè sinó es comprova que molts cops s’acaba legislant d’esquena al nostre territori.

 

COMPARTEIX L'ARTICLE A LES TEVES XARXES

Compartir en facebook
Comparteix a Facebook
Compartir en twitter
Comparteix a Twitter
Compartir en linkedin
Comparteix a Linkdin
Compartir en pinterest
Comparteix a Pinterest

Posa't en contacte amb nosaltres

Tens cap dubte? Vols posar-te en contacte amb el partit? A continuació trobaràs un formulari: omple amb les teves dades personals i pregunta’ns el que vulguis. Et donarem una resposta com més aviat millor. Moltes gràcies pel teu suport!