Lleida, guanyar un futur millor

Fa pocs dies, la Cambra de Comerç de Lleida presentava en societat un estudi, realitzat per diferents persones expertes, economistes i investigadores d’alt nivell, sobre una realitat que coneixem bé a les nostres comarques: la marxa d’empreses i d’iniciatives econòmiques. De fet, no ens han dit cap cosa que la gent d’aquí no sabéssim: estem perdent “bous i esquelles”. La lentitud i les traves burocràtiques i administratives; les normatives facilitadores; la manca d’infraestructures competitives i adaptades al present i enfocades al futur, algunes de les quals fa més de 30 anys que han quedat paralitzades, oblidades i negligides; les inversions que es prometen però que no arriben; la diferència de fiscalitat; l’actitud facilitadora davant l’actitud obstaculitzadora d’institucions i governs; la disponibilitat de sòl industrial, el creixent despoblament, i la marxa de talent jove i la manca horitzons i projectes estratègics de país.Entre el 2015 i el 2020, 428 empreses van deixar les nostres comarques buscant oportunitats millors, i això no ens ho podem permetre.Aquesta tendència, agreujada per l’increment descontrolat dels preus de l’energia i de les matèries primeres, a conseqüència de la invasió de Putin d’Ucraïna i de l’encariment de la vida amb unes accelerades sense precedents –un IPC gairebé del 10% en el darrer mes–, encara situen les nostres comarques en una situació més fràgil.Per no parlar del model energètic de país, perquè tenim aspiracions de ser la Dinamarca del sud de la UE, però la realitat és que som la bandera vermella dels territoris més a la cua en energies verdes.

Aquesta pèrdua d’empreses es tradueix en menys llocs de treball, menys oportunitats, més pobresa, més dependència i més queixes sense oferir res nou a canvi. Aquest model ens assegura la derrota de les nostres comarques.El model Catalunya ha quedat bloquejat i viu una paràlisi sense precedents. Tenim un govern català fràgil –que desconfia permanentment entre els seus actors– i amb una majoria parlamentària marginal, inestable i negacionista: no als JJOO, no a les energies renovables, no a l’enviament d’armament a Ucraïna per poder-se defensar de l’agressió ideada des del palau presidencial…I en aquest context, les comarques de Lleida –que algú vol adormides, callades i sotmeses– necessiten un reset profund i no acceptar amb desídia i languidesa el present que ens ha tocat viure més enllà d’una queixa cansada i fatalista.

com fan algunes de les institucions que han de coliderar el projecte de les nostres comarques, en el país, al sud de la UE i al món.Què podem fer per canviar aquesta realitat?- Creure’ns que les respostes són al nostre abast;- Reunir el millor dels talents per repensar el projecte social, cultural, econòmic i polític de les nostres comarques: podem construir una idea, un horitzó de vida guanyador per a les nostres persones, famílies, empreses, municipis i comarques; – Donar suport polític, que en les darreres dècades ha brillat per la seva absència;- Repensar el sistema fiscal de les nostres comarques i del país en clau incentivadora i d’excepcionalitat: en comptes que marxin les empreses, les podem atreure si fem la feina ben feta;- Canviar la cultura de l’administració respecte del món econòmic, social i d’emprenedoria: més i millors sinergies i energies compartides, agilitat, confiança i incentius per davant de qualsevol bur(r)ocràcia per mínima que sigui;- Construir una narrativa compartida; – Que la política lleidatana sumi, acompanyi, faciliti i colideri. Una cosa és defensar les nostres comarques aquí a casa, i una altra és defensar-les als despatxos de la capital catalana, que és on es prenen les decisions.La política de sempre ens ha portat fins aquí. És el moment de trencar amb el passat i de construir un futur nou amb una força política nova, municipalista i d’obediència lleidatana per portar, defensar i assegurar la prioritat de la carpeta lleidatana davant els governs català, espanyol i de la UE.

El resultat d’avui és fruit d’una manera d’entendre la realitat del país i les comarques de Lleida que ha resultat el present que vivim.Som un equip de persones plurals, obertes, algunes amb experiència de bon govern, altres sense, algunes amb procedències ideològiques diferents, i persones que venen de fora de la política que volem construir un nou futur millor i més digne per a les nostres persones i famílies, per a les nostres comarques, les nostres empreses i els nostres municipis.Promovem un partit que recuperi el dinamisme de les Terres de Lleida i que treballi per canviar aquesta situació econòmica, social i nacional. Anireu tenint notícies nostres.

Pres de: https://www.segre.com/noticies/opinio/col_laboracio/2022/04/04/lleida_guanyar_futur_millor_166761_1126.html?

COMPARTEIX L'ARTICLE A LES TEVES XARXES

Compartir en facebook
Comparteix a Facebook
Compartir en twitter
Comparteix a Twitter
Compartir en linkedin
Comparteix a Linkdin
Compartir en pinterest
Comparteix a Pinterest

Posa't en contacte amb nosaltres

Tens cap dubte? Vols posar-te en contacte amb el partit? A continuació trobaràs un formulari: omple amb les teves dades personals i pregunta’ns el que vulguis. Et donarem una resposta com més aviat millor. Moltes gràcies pel teu suport!