Alcaldes d’Impulsem Lleida denuncien que la inacció de l’anterior Govern de la Generalitat ha paralitzat l’aprovació de projectes d’energies renovables, que tenen un consens ampli en els diferents municipis

  • Exigeixen davant la seu de la Comissió Territorial d’Urbanisme que es desbloquegi una situació “inexplicable” i que es donin les autoritzacions per facilitar el desplegament.
  • Manel Solé diu que és producte “de la mala praxi del Govern anterior” i que ha comportat “greus perjudicis econòmics i retards en matèria d’eficiència energètica i sostenibilitat”.

Fins a una quinzena d’alcaldes i representants de consistoris de les comarques lleidatanes pertanyents a Impulsem Lleida han denunciat aquest dimecres la situació de paràlisi que estan patint diferents projectes d’energies renovables de la demarcació, amb greus afectacions per als municipis i per als seus respectius ajuntaments i veïnats, tot plegat degut a que el desplegament de les renovables continua xocant amb esculls ambientals i urbanístics que en retarden la seva posada en marxa.

La denúncia s’ha fet durant un acte celebrat davant de la seu de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida i en què han comparegut Manel Solé, secretari general d’Impulsem Lleida i alcalde de La Granja d’Escarp, i David Masot, president del Consell Comarcal del Segrià i alcalde de Maials, que han estat acompanyats per Antoni Villas (alcalde de Juneda i president d’Impulsem Lleida), Joan Gilart (alcalde d’Alpicat), Antoni Carré (Benavent de Segrià), Maria Teresa Cullerés (Sarroca de Lleida), Francesc Xavier Mor (Llardecans), Jaume Gort (Sunyer), Andreu Balagué (Castellnou de Seana), Carles Català (La Portella) i Jaume Pané (Preixana), a més d’Imma Roca, ex alcaldessa d’Alguaire, i representants municipals de Torre-serona, Maials i Seròs.

Segons ha detallat Manel Solé, un dels grans reptes que tenim com a país és ser autosuficients energèticament, i això passa per consensuar una estratègia en matèria energètica que doni resposta a necessitats econòmiques i empresarials. Això, segons el secretari general d’Impulsem, no només no s’està produint, sinó que, des de l’anterior legislatura, al Govern de la Generalitat s’ha entrat en una situació de paràlisi que frena qualsevol mena de projecte i d’inversió en renovables.

És per aquest motiu que, des d’Impulsem Lleida, s’exigeix a l’actual Govern de la Generalitat que deixi enrere l’immobilisme del seu antecessor, que faci una “escolta activa” de les demandes del territori i que desbloquegi la situació amb la màxima celeritat, amb la finalitat que es doni l’empenta definitiva perquè els projectes fotovoltaics i eòlics es puguin dur a terme tal com van ser aprovats en el seu dia, ha dit Solé, que ha insistit en què es tracta d’una situació que és producte “de la mala praxi del Govern anterior i que resulta absolutament “inexplicable”, atès que “afecta directament molts veïns i veïnes d’aquests pobles” i comporta, per als ajuntaments, “greus perjudicis econòmics i retards en matèria d’eficiència energètica i sostenibilitat”.

Segons ha detallat Impulsem Lleida en la compareixença d’avui, hi ha una vintena de parcs eòlics i solars pendents d’execució malgrat que disposen des de fa més d’un any de totes les autoritzacions ambientals, energètiques i constructives, però no la urbanística (planificació territorial). El motiu d’aquest retard cal buscar-lo en la lentitud en l’emissió del Projecte d’Actuació Específica (PAE), que ha d’autoritzar la construcció dels parcs en sòl no urbanitzable, i que segueix pendent d’aprovació per les respectives comissions territorials d’Urbanisme.

El resultat d’aquest immobilisme i del consegüent retard en l’emissió dels permisos és que, segons ha comentat Manel Solé, no es poden iniciar les corresponents obres, amb la qual cosa la demarcació està patint una paralització d’inversions que s’estima en 283 milions d’euros en vint parcs eòlics i fotovoltaics, i que els ajuntaments estiguin deixant d’ingressar uns 11 milions d’euros en concepte d’ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres) i llicències d’obres.

De fet, la nova Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida, que a primers d’octubre va celebrar la primera sessió de la legislatura, va mantenir la seua posició restrictiva, i set dels onze parcs solars i eòlics que es van posar sobre la taula no van rebre llum verda.

Cal tenir en compte, a més, que molts d’aquests projectes disposen del vistiplau dels Ajuntaments i dels titulars dels terrenys afectats, de manera que només els frenen les traves administratives. Manel Solé ha remarcat la voluntat dels Ajuntaments i dels veïns i veïnes de tirar endavant aquests projectes, dient que “som els primers interessats” en que s’executin sempre que estiguin ajustats a normativa i comptin amb el consens dels afectats.

Aquest és el cas de projectes com els de Maials, tal com han explicat el seu alcalde, David Masot, que ha precisat que els dos projectes solars existents “han estat aprovats pel 100% dels propietaris de les finques afectades”, és a dir, que “ho volen els propietaris, ho vol el territori, perquè som alcaldes i volem el bé per als nostres municipis, i ho volen els Ajuntaments, perquè són projectes grans d’inversió als nostres pobles”.

Per tot plegat, Masot ha demanat que la Generalitat ha de ser més àgil a l’hora de fer els tràmits o que aquests se simplifiquin, perquè els grans perjudicats són els nostres pobles i els nostres veïns i veïnes, que perden oportunitats econòmiques per la lentitud de la Generalitat. L’alcalde de Maials també ha recordat que, en els projectes de renovables, quan tenen el permís de connexió, hi ha una normativa espanyola que estableix uns terminis per fer la tramitació, i que si aquests  terminis se superen es perd la connexió, i això és el que ha passat en molts casos, de manera que hi perd el promotor, però també l’Ajuntament, que deixa d’ingressar impostos i els propietaris que lloguen les finques. Masot ha incidit en que malgrat ser pobles agrícoles, hi ha la voluntat de diversificar l’economia amb projectes d’energies renovables que són sostenibles i que poden generar ingressos i llocs de treball per al territori.

Tot plegat amb l’agreujant que, si Catalunya no disposa d’un projecte global en aquesta matèria, serà dependent energèticament dels projectes de renovables de l’Aragó i de les MAT, que no compten amb el vistiplau ni de la Generalitat ni del Govern espanyol. De fet, l’Aragó és la segona comunitat autònoma amb més energia renovable i ja comença a voler donar sortida al seu excedent, una situació ben diferent a la de Catalunya, endarrerida tant en energia eòlica com en solar, tot i que la manera de transportar aquesta energia des dels parcs eòlics aragonesos a la xarxa elèctrica xoca amb gairebé tots els actors polítics implicats.

En acabar la compareixença, s’ha lliurat a la Comissió Territorial d’Urbanisme un escrit adreçat a Josefina Terés, directora dels serveis territorials a Lleida del Departament de Territori de la Generalitat. El document, signat per Antoni Villas i Manel Solé, president i secretari general d’Impulsem Lleida, respectivament, recull la situació i planteja les demanes exposades avui, així com una reunió presencial i urgent amb la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque.

COMPARTEIX L'ARTICLE A LES TEVES XARXES

Compartir en facebook
Comparteix a Facebook
Compartir en twitter
Comparteix a Twitter
Compartir en linkedin
Comparteix a Linkdin
Compartir en pinterest
Comparteix a Pinterest

Posa't en contacte amb nosaltres

Tens cap dubte? Vols posar-te en contacte amb el partit? A continuació trobaràs un formulari: omple amb les teves dades personals i pregunta’ns el que vulguis. Et donarem una resposta com més aviat millor. Moltes gràcies pel teu suport!